Kapustové halušky

Ingrediencie:
1/2 kg zemiakov
300 g polohrubej múky
1 vajce
soľ, rasca, olej
500 g kvasenej kapusty
1 cibuľa
1 údené tofu a sójová omáčka (alebo slanina)

Postup:

Ošúpané surové zemiaky nastrúhajte najemno. Pridajte múku, vajce, trochu soli. Postupne pridávajte vodu aby cesto nebolo priveľmi husté. Ak si nie ste istí, aké husté cesto má byť, skúste urobiť pár halušiek a keď to pôjde, tak má správnu konzistenciu. Do väčšieho množstva vriacej osolenej vody pomocou sitka na prípravu halušiek alebo ručne pomocou doštičky a nožíka nasádzajte halušky. Počkajte, kým halušky vyplávajú a vyberte. V mise ich polejte olejom a premiešajte, aby sa nezlepili.

Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte kvasenú kapustu, posypte rascou a nechajte 10 minút dusiť.

Na inej panvici na oleji opražte nadrobno nakrájané údené tofu poliate sójovou omáčkou. Ak neholdujete vegetariánskej alternatíve, opražte si slaninu.
Pred podávaním zmiešajte pripravenú kapustovú zmes s haluškami a posypte opraženým tofu (alebo opraženou slaninou).



Tipy:
Do cesta nedávajte veľa soli, inak cesto redne. Radšej viac osoľte vodu, v ktorej sa budú variť.
Ak do zemiakov pridáte trošku mlieka, nezhnednú.
Voda na halušky by mala vrieť len jemne, inak sa halušky rozvaria.
Ak vám sádzanie halušiek dlho trvá alebo ak nemáte dosť vriacej vody, urobte to na viackrát. Teda nasádzajte polovicu alebo tretinu halušiek, nechajte uvariť, vyberte, vodu nechajte zovrieť a sádzajte ďalej.

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika