Bryndzové halušky s opečeným tofu

Ingrediencie:
1/2 kg zemiakov
300 g polohrubej múky
1 vajce
soľ
olej
400 g bryndze
1 smotana
1 údené tofu a sójová omáčka (na vegetariánsku variantu)



Postup:
Ošúpané surové zemiaky nastrúhajte najemno. Pridajte múku, vajce, trochu soli. Postupne pridávajte vodu aby cesto nebolo priveľmi husté. Ak si nie ste istí, aké husté cesto má byť, skúste urobiť pár halušiek a keď to pôjde, tak má správnu konzistenciu. Do väčšieho množstva vriacej osolenej vody pomocou sitka na prípravu halušiek alebo ručne pomocou doštičky a nožíka nasádzajte halušky. Počkajte, kým halušky vyplávajú a vyberte. V mise ich polejte olejom a premiešajte, aby sa nezlepili.

Bryndzu v miske zmiešajte s kyslou smotanou. Na oleji opražte nadrobno nakrájané údené tofu poliate sójovou omáčkou. Ak holdujete menej zdravej alternatíve, opražte si slaninu. Pred podávaním zmiešajte pripravenú bryndzovú zmes s haluškami a posypte opraženým tofu (alebo opraženou slaninou).

Tipy:
Do cesta nedávajte veľa soli, inak cesto redne. Radšej viac osoľte vodu, v ktorej sa budú variť.
Ak do zemiakov pridáte trošku mlieka, nezhnednú.
Voda na halušky by mala vrieť len jemne, inak sa halušky rozvaria.
Ak vám sádzanie halušiek dlho trvá alebo ak nemáte dosť vriacej vody, urobte to na viackrát. Teda nasádzajte polovicu alebo tretinu halušiek, nechajte uvariť, vyberte, vodu nechajte zovrieť a sádzajte ďalej.

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika