Krúpová kaša

Ingrediencie do základnej krúpovej kaše:
1 cibuľa
2 šálky jačmenných krúpov
2 zemiaky
2 strúčiky cesnaku
majoránka
1 lyžica masla
olej
soľ
Variantné ingrediencie:
Namiesto jednej z dvoch šálok krúpov môžte použiť napríklad
lúpanú šošovicu
pšeničné klíčky
ovsené vločky
pšeno
a pod.

Krúpová kaša

Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľu speňte na oleji. Pridajte prepláchnuté krúpy a zalejte vodou pár centimertov nad okraj krúpov. Osoľte. Nakrájajte zemiaky na drobné kocky a vložte ich ku krúpom. Varte zakryté, no častejšie kontrolujte, či je v kaši dosť vody. Pred dovarením, keď by už v kaši nemala byť voda, pridajte pretlačený cesnak a majoránku. Po odstavení z ohňa zamiešajte do kaše lyžicu masla.
Podávajte samotné alebo s opraženou cibuľkou, kyslou smotanou, kvasenou kapustou alebo ako sýtu prílohu.

Poznámka:

Kaša na obrázku okrem krúpov, zemiakov a cibule obsahuje pšeničné klíčky a otruby, ovsené vločky a čiernu lámanú mungo fazuľu.

Text a foto: NOMAD