Kuskus / Cous-cous so zeleninou (Severná Afrika)

Kuskus, resp. cous-cous pochádza zo Severnej Afriky, ale je veľmi populárny aj na Blízkom Východe. U nás je známy ako rýchle jedlo z arabských reštaurácií alebo čajovní. Kuskus je vlastne cestovina uvarená z pšeničnej krupice, usušená a rozomletá. Je to jedlo, ktoré si rýchlo pripravíte nielen doma, ale aj na cestách. Netreba ho totiž variť, stačí ho zaliať vriacou vodou. Kuskus sa väčšinou pripravuje s čerstvou, alebo dusenou zeleninou, ale existuje aj veľa receptov jeho prípravy na sladko.

Kuskus / Cous-cousIngrediencie na kuskus:
250 g kuskusu
1 až 2 polievkové lyžice masla
2 čajové lyžičky soli
hrsť sušených hrozienok
1/2 litra vody

Postup:
Kuskus vysypte do väčšej nádoby, ktorá sa dá uzatvoriť. Ideálne sú plastové nádoby používané na prenášanie a uskladnenie jedla. Ale samozrejme postačí aj hrniec alebo misa, ktorú prikryjete tanierom. Do kuskusu nasypte soľ, pridajte maslo a hrozienka. Zalejte vriacou vodou, premiešajte a prikryte. Nechajte 10 minút odstáť. Keď kuskus vstrebe všetku vodu, ešte raz premiešajte a podávajte.

Táto dávka vystačí pre 4 osoby.

Dusená zelenina s tofuIngrediencie na zeleninu:
1 mladá cukina
2 kocky tofu (asi 400 g)
1 cibuľa
1/2 kg rajčín
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky kari
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky kryštálového cukru
sójová omáčka
olej
soľ

Postup:
Kým kuskus vstrebáva vodu, pripravte si zeleninu. Na kocky nakrájanú cibuľu speňte na oleji. Pridajte na kocky nakrájané tofu a polejte sójovou omáčkou. Tofu zo všetkých strán opražte. Pridajte cukinu nakrájanú na kúsky, osoľte, pridajte korenie, premiešajte a nechajte prikryté dusiť. Do čiastočne udusenej zmesi pridajte nakrájané rajčiny a pretlačený alebo nadobno nakrájaný cesnak. Nasypte cukor, premiešajte a duste do zmäknutia cukiny.
Podávajte s kuskusom.

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika