Nakladaný hermelín

Nakladaný hermelínPripravte si jedno z najslávnejších krčmových jedál doma.

Ingrediencie:
4 až 5 kusov plesňového syra (hermelín, encián, plesnivec atď.)
celé zelené korenie
bobkový list
2 až 3 strúčiky cesnaku
mleté čierne alebo biele korenie
mletá červená paprika
olej

Postup:

Nájdite vhodný pohár, do ktorého vôjdu na ležato syry, ktoré chcete nakladať. Ideálne je, ak je priemer pohára len o čosi väčší ako priemer syra. V takom prípade miniete menej oleja a výsledok bude rovnaký.
Pripravte si kašičku z prelisovaného cesnaku, čierneho alebo bieleho korenia a mletej papriky a niekoľkých kvapiek oleja. Všetky syry, ktoré sa zmestia do pripraveného pohára rozkrojte pozdĺžne na dve časti. Obe vnútorné strany natrite tenkou vrstvou kašičky a zlepte. Ukladajte do pohára v poradí pripravený syr, pár guličiek celého zeleného korenia a jeden bobkový list, na to ďalší pripravený syr atď. Napokon zalejte až po vrch olejom a pohár uzatvorte. Nechajte odležať pri izbovej teplote 2 až 4 dni. Potom, keď už podľa vône viete, že syry sú hotové, uložte do chladničky. Tam vydržia jeden až dva týždne.
Syry podávajte s baraními rohmi, feferónkami a chlebom.

Tipy:
Na kašičku môžte použiť aj iné korenie podľa vašej chute. Dôležité je nikdy nevynechať cesnak a olej.
Medzi syry môžte uložiť aj pár krúžkov cibule.

Na nakladanie sú poväčšine vhodnejšie menšie plesnivé syry, pretože sa lepšie zmestia do sklených zaváracích pohárov.

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika