Kvasené uhorky

Kvasené uhorkyIngrediencie:
väčšie uhorky nakladačky
hrsť kôpru
kôrka z jedného krajca tvrdšieho chleba
3 až 4 lyžice soli
1 až 1,5 litra vody

Postup:
Uhorky umyte a odkrojte končeky. Každú uhorku ponakrajujte pozdĺžne na niekoľkých miestach (pokojne nakrojte uhorku v celej dĺžke okrem asi 2 cm úsekov pri okraji uhorky). Do väčšej sklenej nádoby (ideálny je 4-litorvý pohár s plastovým viečkom) na stojato ich postupne povkladajte tak, aby ste ich vmestili čo najviac. Medzi uhorky povkladajte na viaceré miesta celý (teda nenakrájaný) kôpor. Do uhoriek popchajte kusy chlebových kôrok. Zalejte nálevom zo soli a vody tak, aby bolo všetko ponorené. Zatvorte viečkom a uložte na teplé a slnečné miesto (ideálny je letný balkón alebo terasa).
O pár dní (podľa počasia) sú uhorky hotové. Vykvasené uhorky vyberte z pohára aj z nálevu, zalejte slanou vodou a uložte co chladničky. V takomto stave vydržia aj týždeň bez toho, aby sa ich chuť zmenila.

Tipy:
Do uhoriek použite kôrku z obyčajného chleba, akékoľvek špeciálne chleby by mohli viesť k nezdaru.
Ak dáte do uhoriek celý krajec chleba, nie len kôrku, môže sa vám rozmočiť do nálevu, inak to ale chuti uhoriek neuškodí.

Kvasené uhorky

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika