Vianočná kapustnica

Tradícia vianočnej kapustnice siaha do čias, kedy sa v každej domácnosti dala nájsť kyslá kapusta, no a po hríby sa skočilo do hája. Každý kraj, dokonca aj každá rodina má na túto výnimočnú polievku trošku iný recept. Tento náš je sýtou smotanovou variantou so sladkými slivkami.

Vianočná kapustnicaIngrediencie:
1 kg kvasenej kapusty
hrsť sušených húb
20 g sušených sliviek
500 ml smotany na šľahanie
2-3 lyžice hladkej múky
bobkový list, rasca (ak sú tieto koreniny súčasťou kvasenej kapusty, netreba)
soľ

Postup:
Namočte sušené huby do vody. Do hrnca dajte vriacu vodu a vsypte precedené huby. Pridajte kvasenú kapustu a prípadne koreniny, ak ich už neobsahuje kapusta. Osoľte, ak je to potrebné. Keď sú huby aj kapusta takmer uvarené, pridajte sušené slivky a varte, kým všetky suroviny nie sú uvarené. Pridajte smotanu a zahustite zátrepkou z trochy vody a múky. Niekoľko minút povarte.

Podávajte na štedrý večer medzi oblátkami a kaprom. :)

Tipy:
Ak je kapusta príliš kyslá, nedávajte do polievky vodu z nej, prípadne ju môžte aj jemne opláchnuť. Naopak, ak je kapusta málo kyslá, dajte viac kapustovej vody.
Ak nemáte sušené slivky alebo ich nemáte radi, pridajte do polievky miesto nich lyžičku kryštálového cukru.

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika