Chlebovník náš každodenný

Tak ako sa vo svete rôznia kultúry, príroda a spôsob života, rôznia sa aj stravovacie návyky a základné potraviny. Počas cestovania po havajskom ostrove Kauai boli naším denným chlebom plody chlebovníka.

plod chlebovníka

Chlebovník patrí do čeľade morušovitých. Často (žiaľ najmä na slovenskom a českom internete) sa zamieňa alebo stotožňuje so svojim väčším a azda aj známejším bratom Jackfruitom. No nie je to pravda. Chlebovník (Artocarpus altilis) a Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) patria do toho istého rodu, nie sú však zďaleka totožné. Naopak, líšia sa výzorom, chuťou, vôňou a štruktúrou plodu i jeho použitím.

Strom chlebovníka má krásne veľké tvarované listy.

Strom chlebovníka má krásne veľké tvarované listy. Je obojpohlavný, teda samčie aj samičie kvety rastú na jednom strome. Neskôr samčie kvety končia ako nejedlé plody banánového tvaru, samičie ako guľaté alebo vajcovité ovocie s priemerom najčastejšie 10 až 20 cm. Obvykle je bez semienok a rastie na hrubej stonke. Chlebovník v surovom stave obsahuje veľké množstvo latexu a to je aj dôvod, prečo sa zvyčajne nekonzumuje priamo – teda surový.

Samčie aj samičie kvety rastú na jednom strome.

Chlebovník pravdepodobne rozšírili po svete expanzívni Polynéznia, ktorí hľadali a následne osídľovali nové ostrovy. Do svojich kanoe si na cesty brali 3 páry najdôležitejších zvierat a 30 základných rastlín v podobe semienok alebo malých rastliniek. Jednou z nich bol aj chlebovník, havajsky Ulu. Ovocie, ktorému spolu s tarom a sladkými zemiakmi vďačia prví Havajčania za prežitie.

Chlebovník pravdepodobne rozšírili po svete expanzívni Polynéznia, ktorí hľadali a následne osídľovali nové ostrovy.

Chlebovník sa primárne varí alebo pečie. Ak nie je plod úplne zrelý, je lepšie ho najprv uvariť v celku, neskôr rozrezať na menšie časti a dovariť. Uvarený chlebovník sa ošúpe, odstráni sa vnútorná tvrdšia časť (akýsi hlúb) a zvyšný chlebník sa nakrája alebo poseká. Tento uvarený "polotovar" sa môže ďalej napríklad dusiť, zapekať, či pripraviť ako kaša. Výsledok sa veľmi ponáša na zemiaky.

prierez plodom chlebovníka

Zrelý chlebovník sa dá tiež piecť s trochou vody na sladko alebo na slano. Sladký variant sa chuťou ponáša na gaštanové pyré, slaná alternatíva opäť na zemiaky alebo na čerstvo upečený chlieb – odtiaľ pochádza aj názov tohto zvláštneho ovocia. Tiež sa dá pripraviť ako polievka, prípadne vyprážať. Chlebovník môžte kandizovať alebo sa z neho robia dezerty. Recepty z chlebovníka: Chlebovníkový inštitút Národnej tropickej botanickej záhrady.

Jedným z pôvodných spôsobov prípravy chlebovníka je uloženie do jamy vyloženej banánovými listami a následne zasypanej, kde pomaly kvasí a mení sa na pastovitú hmotu. Vykopáva sa po niekoľkých týždňoch, mesiacoch či dokonca až rokoch.

Jednoduchý recept - pečený chlebovník s okinavskými sladkými zemiakmi a kokosovým mliekom

Z ďalšieho využitia chlebovníku je azda najdôležitejšie využitie latexu z nezrelého plodu. Ten uvarený spolu s kokosovým olejom slúžil na utesňovanie lodí, zmiešaný s farebnými pigmentami sa používal na farbenie lodí.

Drevo z chlebovníka je vhodné na výrobu stavieb, nábytku, surfov i bubnov.

Listy chlebovníka sa používali na zníženie krvného tlaku, na zmiernenie astmy, šťava z listov ako ušné kvapky, popol zo spálených listov a latex z ovocia slúžili na kožné choroby.



Text: Denisa Kureková
Foto: Dano Kurek

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika