Ovocie s názvom Miesto, kde nájdete korytnačky

Jaboticaba, ktorej sa hovorí aj Brazílsky hroznový strom pochádza z Južnej Ameriky – Brazílie, Argentíny, Paraguaja, Bolívie. V Brazílii dostalo toto ovocie aj svoje meno. Názov Jaboticaba v jazyku Tupí znamená Miesto, kde nájdete korytnačky. To však nie je jediná bizarnosť tohoto málo známeho tropického ovocia.

Jaboticaba

Guľaté plody priemeru 1 až 4 cm sú tmavofialové až čierne s bielou alebo ružovou dužinou. Ovocie obsahuje jedno alebo viac semienok, na ktorých silne drží časť dužiny. Ovocie tohto malého stromu nerastie ako bežné ovocie na tenkých vetvičkách, ale na kmeni alebo hrubých vetvách. Dokonca ak koreň rastliny vyrastie nad zem, pokojne môžete oberať ovocie aj z neho.

JaboticabaOvocie vydrží odtrhnuté veľmi krátko, už pár dní po zbere začína kvasiť, preto nie je – ako iné, trvanlivejšie exotické ovocie – určené na vývoz. Jaboticaba sa v hojnom množstve spracováva na džem, víno alebo likéry.

Jaboticaba sa ale dá konzumovať aj priamo. Vyžaduje to ale trošku trpezlivosti. Šupka je pomerne tuhá a nahorklá, semienka sa neprehĺtajú a nehryzú, dužina z nich ide ťažko. Navyše v ovocí bývajú semienka rôznej veľkosti a v rôznom množstve. Pre všetky tieto obmedzenia je najlepšie odtrhnúť si Jaboticabu priamo zo stomu, vložiť si celý plod do úst, rozžuť a vypľuť všetko, čo nie je dužina. Sladko-voňavá chuť pripomínajúca možno trošku vzdialene veľmi sladké veľmi voňavé hrozno stojí za to. Navyše plody sú silným antioxidantom, obsahujú veľa vitamínov C a B, železa a fosforu.

Ovocie na stromčeku dozrieva v prirodzených podmienkach dvakrát za rok, ak je dostatočne zalievaný, môže rodiť prakticky neustále. Ako nám na otázku kedy je na Havajských ostrovoch sezóna Jaboticaba odpovedal jeden pestovateľ tohto zvláštneho ovocia: "Jaboticaba nemá sezónu. Jednoducho raz je a raz nie je."

Strom má ľahko sa odlupujúcu kôru, ktorá pôsobí takmer až dekoračným dojmom. To spolu s faktom, že mladé listy sú lososovej farby a až neskôr zozelenajú vytvára z Jaboticaby obľúbenú rastlinu na bonsaj.

Jaboticaba

Text a foto: Denisa Kureková, Dano Kurek

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika