O zázračnej bobuli a najsladších citrónoch na svete

Najsladšie citróny na svete? Nie. Nikde nerastú citróny či limety sladké. Ak vás ale najprv ponúknu jednou malou červenou bobuľkou nevýraznej chuti a následne misou citrónov či limetiek, naozaj sa vám môže asi pol hodinu zdať, že ste práve objavili najsladšie citróny na svete. Pravdou je, že vaše chuťové poháriky oklamalo Miracle fruit, teda "zázračné ovocie".

Miracle fruitMiracle fruit, latinsky Synsepalum dulcificum sú červené bobule nevýraznej chuti, ktoré spôsobujú, že po zjedení hoci len jedného ovocia budete asi pol hodinu až hodinu vnímať všetko kyslé alebo horké ako sladké.

Tento zázrak spôsobuje účinná látka - glykoprotein miraculin, ktorú ovocie obsahuje. Jeho účinky sa aktivujú až kyslým prostredím na chuťových pohárikoch.

Znamená to napríklad, že hoci je bobuľa miracle fruit jemne kyslá, kým ju dojete, je sladká. Citróny a limety sa dajú jesť na kilá, grepy a pomelá netreba čistiť od vnútorných šupiek, všetko to chutí sladko a ak je zázračné ovocie dostatočne dozreté, tak po kyslosti neostane ani stopy. Kyslosť ale nezaniká iba z ovocia. Ak skúsite rajčiny, zrejme vám chutiť nebudú a zelenina v sladkokyslom náleve si tiež výrazne pohorší. Tiež môžete zistiť, že kvôli horčici alebo octu sa miracle fruit neoplatí zháňať - sladkosť im rozhodne neprospieva. Naopak, potraviny alebo nápoje, ktoré nie sú kyslé, ostávajú bez zmeny. Ak však napríklad do vody nakvapkáte trošku citrónu, už je zasa všetko inak.

Ker z rodu zapotovitých pochádza zo západnej Afriky, kde ho domorodci v hojnej miere využívajú viac ako 300 rokov. Hoci bol prvýkrát popísaný už v roku 1725, z Afriky sa dostal až na začiatku 20. storočia. Plody sa dostali do širšieho povedomia až v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Od tej doby sa používa ako ovocný vtip alebo dokonca aj ako "náhradné sladidlo" napríklad do zákuskov.

Svieži plod po odtrhnutí vydrží veľmi krátko, takže ak túto rastlinu nemá v záhrade niektorý z vašich priateľov, jedinou možnosťou ako vyskúšať si tento kulinársky zázrak je poobzerať sa po prášku z tohto ovocia.

Text a foto: Denisa Kureková, Dano Kurek

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika