Matcha Latte

Japonský čaj Matcha sa väčšinou pripravuje pri japonskom čajovom obrade, pri ktorom sa tento zelený čaj, zomletý na prášok vyšľahá bambusovou metličkou chasen (časen) v špeciálnej čajovej miske chawan (čavan) s trochou vody. Ak sa má matcha pripraviť presne podľa tradičného postupu, treba na to potrebné čajové náradie, určité znalosti a prax a samozrejme primeranú atmosféru. Takáto príprava a pitie čaju prináša všetkým zúčastneným jedinečný zážitok.

Matcha LatteČaj Matcha ale v sebe ukrýva veľký potenciál a dá sa pripraviť rôznymi, aj menej tradičnými spôsobmi. Dnes vám ponúkame recept na prípravu Matcha Latte. Odporúčame ho vyskúšať čajomilom, ale aj všetkým chuťovým experimentátorom. Jeho príprava je jednoduchá, nenáročná na čas a výsledok je veľmi zaujímavý.

Ingrediencie:
1 čajová lyžička čaju matcha na varenie
1 dcl mlieka (môže byť kravské, ale aj sójové, alebo ryžové)
1 dcl vody

Potrebujeme:
ručný šľahač na latte, prípadne malý mechanický šľahač

Postup:
Dáme zovrieť vodu na čaj, zohrejeme mlieko. Vodu necháme trochu vychladnúť (asi 2 - 3 minúty). Medzitým do šálky vsypeme čajovú lyžičku čaju matcha. Ak máme po ruke jemné sitko, môžme cezeň matchu preosiať. Zalejeme 1 dcl uvarenej vody a šľaháme až kým vo vode úplne rozmieša a na povrchu nevytvorí pena. V inej miske podobným spôsobom vyšľaháme mlieko, ktoré potom dolejeme do šálky s matchou.

Matcha Latte
Matcha Latte

Poznámka:
Takto pripravený nápoj je vďaka mlieku pomerne sladký aj bez cukru. Ak ho chcete sladší, pridajte do matche pred šľahaním trochu cukru.

Matcha Latte

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika