Chute sveta: Kôpor

Kôpor pochádza  zo severnej Európy a Ruska, dnes sa pestuje na celom svete. Rastlina sa okrem koreňa používa celá – vňať, listy, kvety aj semená. Listy sa zbierajú počas celej vegetačného obdobia, semená sa zberajú s celou hlavičkou kvetu, keď sú napoly kvetom a napoly semenom.

Semená sa chuťou aj účinkami podobajú rasci. Používajú sa na dochutenie octov, u nás sú neoddeliteľnou súčasťou nálevu pri nakladaní uhoriek.

Listy sa používajú najmä čerstvé do kyslých omáčok, šalátov a jedál z rýb alebo aj na typický slovenský slaný smotanový koláč. Je súčasťou bulharskej uhorkovej polievky – tarator. Je tiež súčasťou thajskej, vietnamskej, laoskej i indickej kuchyne.

Kôpor sa používa aj sušený, no oveľa lepšie je uchovávať ho zamrazený.

Kôpor je bohatý napríklad na vitamíny C a A, vápnik, fosfor a draslík. Od nepamäti sa vývar zo semien používal napríklad proti detskej kolike alebo dospelým pri pokazenom žalúdku či bolestiach hlavy. Dojčiacim matkám zasa pomáha pri tvorbe mlieka. Surové rozžuté semienka osviežujú a osladzujú dych.

Rímski bojovníci si ním vraj pred zápasom potierali svaly, aby boli silnejší.

Kôpor

Recepty s kôprom:
Smotanovo kôprový koláč
Kvasené uhorky
Tekvicový prívarok
Tarator – uhorková polievka s kôprom (Bulharsko)

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika