Chute sveta: Bixa orellana

Tento ker alebo strom, ktorý je známy napríklad aj pod svojím krajším menom Lipstick tree je rozšírený v tropických častiach Ameriky. Má veľké kvety podobné ružiam. Hlavný poklad ale ukrývajú jasne červené tŕňovité plody. Semienka - v každom plode je ich okolo 50 - sú obalené červenou hmotou vhodnou na farbenie. V Karibiku sa toto farbivo používalo na pomaľovanie tiel, indiáni si ním farbili pery (odtiaľ názov Lipstick tree - Rúžový strom), muži z kmeňa Tschália z Ekvádora si ním farbili vlasy.



Bixa sa dostala aj do kuchyne a to najmä v karibskej oblasti a v Latinskej Amerike - teda v krajinách, z ktorých pochádza. Hoci sa používa najmä na dofarbovanie pokrmov, je tiež jemým ochucovadlom. Je súčasťou pikantnej omáčky jamajského národného jedla z aki a solenej tresky. Pridáva sa do mexického jedla Cochinita pibil ale aj mexického kakaového nápoja Tazcalate. Z karibskej oblasti pochádza bixový olej - teda semienkami zafarbený olej. V Európe sa bixa používa na farbenie mnohých syrov napríklad Munster, Livarot, Leicester a Red Cheshire. Dá sa ňou napríklad pri farbení ryže nahradiť oveľa drahší šafrán.
Bixa je vhodnou prísadou napríklad k strukovinám, ryži, hydine, rybám, tekvici, paprike, rajčinám, kari či vajíčkam.



Rastlina má mnoho názvov. Okrem spomenutého Lipstick tree, ktorý dostala vďaka svojej červenej farbe sa pomenúva aj ako Achiote, Annato, Bijol, Changuarica, K'u-zub, Orlean, Pumacua, Urucum atď.

Text a foto: Denisa Kureková

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika