Chute sveta: Oregano

Oregano si asi každý stotožňuje s nenahraditeľnou koreninou na pizzu a špagety. Málokto však vie, že sa používa tiež v Mexiku do práškového čilli alebo že na Filipínach sa oreganom lieči detský kašeľ.

Oregano sa často stotožňuje s pamajoránom obyčajným napriek tomu, že ide len o veľmi príbuzné trvalky. Z oregana aj pamajoránu sa používajú čerstvé alebo sušené listy. Toto korenie má korenistú vôňu a horkú chuť. Oregano je v podstate divorastúcou odrodou pamajoránu a má silnejšiu chuť, pamajorán ja naopak jemnejší.

Oregano

Oregano aj pamajorán vyzerajú takmer na nerozoznanie – obe sú trvalky, dorastajú do výšky 60 cm, majú malé okrúhle alebo vajcovité či oválne listy a ružové až fialové kvietky, ktoré kvitnú od júla do októbra. Rozpoznanie komplikuje fakt, že oregano má mnoho druhov a každý vyzerá trošku inak. Obe byliny pochádzajú zo Stredomoria a vo veľkej miere sa používajú najmä v talianskej, gréckej, španielskej, tureckej a mexickej kuchyni.

Oregano

Oregano a pamajorán sa najčastejšie sa používajú k cestovinám do rajčinovej omáčky a na pizzu, ale tiež na grilované mäso, rybie pokrmy či vyprážanú zeleninu. Je nenahraditeľný v Gréckom šaláte. V Turecku častokrát nájdete v reštauráciách oregano na stole spolu so soľou, čiernym korením a paprikou. V Mexiku je zasa dôležitou zložkou práškového čilli.

Oregano je vhodné tiež do olejových a octových dressingov, k ančovičkám, do hydiny, zveriny a na morské produkty, do polievok, k fazuli, baklažánu. Obsahuje veľa antioxidantov, pomáha tráveniu, má tiež silné antiseptické účinky. Čaj z oregana je miernym sedatívom. Na Filipínach je oregano považované primárne za liečivú bylinu, ktorá sa používa proti kašľu detí.

Recepty s oreganom:
Boloňské špagety bez mäsa (Taliansko)
Karibské tofu s rajčinami
Pizza (Taliansko)

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika