Slivkový koláč – vôňa jesene

Kysnutý slivkový koláč je slovenskou jesennou klasikou. Takýto koláč robila a stále robí asi každá babka či mama. Na to, aby tento koláč dosiahol vrchol rebríčka obľúbenosti koláčov je ale podľa väčšinového názoru nášho tvorivého tímu nutné aby sa oproti tradičnému receptu znížilo cesto na polovicu a množstvo sliviek minimálne zdvojnásobilo. Skúste to a neoľutujete.

Slivkový koláčIngrediencie:

Kysnuté cesto:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
125 ml rastlinného oleja
štipka soli
1 až 1,5 šálky mlieka
1 polievková lyžica kryštálového cukru
2 žĺtka
1/2 kocky droždia

Ovocno-orechová vrstva:
1 veľká misa polených sliviek
1 šálka vlašských orechov
1 šálka hnedého kryštálového cukru

Mrvenička:
4 dkg masla
4 dkg hrubej múky
2 dkg vanilkového cukru

Postup:
Do pol šálky vlažného mlieka osladeného lyžicou cukru pridajte kvasnice a nechajte napučať. Do misy nasypte múku, pridajte žĺtka, olej a štipku soli. Napučaný kvások vlejte do múky. pridávajte mlieko kým nevypracujtete hladké cesto. Cesto rozdeľte na dve časti. Pripravte si dva plechy a vytrite ich olejom. Pomocou múky vyvaľkajte postupne obe cestá na veľkosť plechu a opatrne preneste na plechy. Nechajte nakysnúť.

Vykôstkované umyté polovičky sliviek ukladajte na podkysnuté cesto chrbtom dolu tesne vedľa seba. Posypte zmesou najemno nasekaných vlašských orechov a cukru.

Pripravte si mrveničku zmiešaním masla, múky a vanilkového cukru a pomrvte na koláč.

Pečte pri 200 °C asi 25 minút.

Rada:
Nebojte sa slivky ukladať tak nahusto ako je to len možné. Koláč nebude príliš mokrý ako by sa mohlo zdať. Slivky sa rýchlo odparujú a tak na koláči zostane prijateľné množstvo úžasnej slivkovej šťavy. Jediné s čím sa treba vysporiadať je fakt, že budete chcieť zjesť oba plechy naraz.

Slivkový koláč

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika