Vianočené pečenie: Opekance s makom

Na štedrovečernom stole sa objavujú rôzne, typicky vianočné jedlá, ktoré sa okrem tejto príležitosti počas roka nepripravujú. V prípade takej dobroty, ako sú opekance s makom (bobaľky, bobáky, pupáky ...) je to trochu škoda, ale povedzme si pravdu – Vianoce nie sú každý deň. Aspoň sa máme vždy s príchodom zimy na čo tešiť.
Opekance s makom
Ingrediencie:
1 kg hladkej múky špeciál
1 lyžica cukru
1 kocka droždia
2 dcl mlieka
štipka soli
voda

Posýpka:

mlieko
mak
práškový cukor
maslo
med

Postup:

Do vlažného mlieka dajte lyžicu cukru a droždie. Nechajte vykysnúť. Hotový kvások nalejte do múky, pridajte štipku soli a vody toľko, aby ste vymiesili vláčne cesto, ktoré sa nelepí na misu. Nechajte vykysnúť. Cesto si rozdeľte na menšie časti a tie vyformujte na asi 1,5 cm hrubé šúľky. Nakrájajte a rozložte na plechu. Upečte do červena.
Hotové opekance zalejte horúcim mliekom a nechajte zmäknúť. Posypte mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom, polejte roztopeným maslom a medom.

Tipy:
Opekance môžte pripraviť aj niekoľko dní pred Vianocami, nevadí ak stvrdnú.
Namiesto makovej posýpky môžte opekance posypať aj orechami s cukrom, tvarohom s cukrom alebo na slano - bryndzou či osoleným tvarohom.

Vyskúšajte aj ďalšie vianočné recepty:
Vianočná kapustnica
Vanilkové rožky
Medový závin
Orechy v mede

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika