Palak dal

Palak dal

Ingrediencie:
1 šálka lúpanej strukoviny (napr. toor dal, chana dal alebo urid dal)
1/2 kg čerstvého špenátu
1 cibuľa
1 až 2 lyžice oleja
kúsok čerstvého zázvoru (zhruba vo veľkosti palca)
1 lyžička chilli
1 lyžička koriandru
soľ
1 biely jogurt

Postup:
Namočte strukovinu (dal) na asi 1 hodinu do vody. Následne dal prepláchnite a uvarte vo vode do mäkka. Vodu sceďte. Nevadí, ak v strukovine trocha vody zostane, zíde sa vám. Dal vidličkou alebo iným vhodným nástrojom popučte.
Čerstvý špenát umyte a očistite od koreňov a hrubých stoniek. Nahrubo nakrájajte a dajte do väčšieho hrnca. Zatvorené duste 5 minút (resp. kým špenát nezľahne). Špenát môžte posekať varechou.
Očistite a nastrúhajte zázvor. Do hlbokej panvice s pokrývkou alebo kastróla nalejte olej, speňte na drobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nastrúhaný zázvor, mleté chilli, mletý koriander a soľ. Vložte uvarený popučený dal a udusený špenát. Premiešajte a nechajte pár minút dusiť. Keď sa spoja chute, pridajte biely jogurt a varte ešte pár minút.  Podávajte s plackami čapáti alebo paratha, prípadne s ryžou.

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika