Rava Upma

Upma je indické jedlo, ktorého základom je krupica. Názov vznikol zlúčením dvoch slov v tamilskom jazyku: "soľ" a "múka" = "uppu" a "maa(vu)". Jedlo pochádza z južnej Indie a podáva sa na raňajky. Je výživné hlavne pre rastúce deti. Rava je pomenovanie pre krupicu, ktoré sa však už väčšinou nepoužíva. Teraz ju možno nájsť pod názvami Suji alebo Semolina. Rava Upma je typické jedlo aj počas juhoindického festivalu Pongal, čo je oslava žatvy.

Rava Upma

Suroviny:

1 lyžica Ghee (alebo masla)
1 malý hrnček krupice
olej
1 lyžička horčičných semien
1 lyžica Chana dal
1 lyžica Urad dal
pár kari lístkov
1 stredne veľká cibuľa
nastrúhaný kus čerstvého zázvoru asi 2x2 cm alebo 1/4 lyžičky zázvorovej pasty
1 zelená chilli paprička zbavená semien a žiliek
hrsť mrazeného hrášku
2 menšie mrkvy očistené a nakrájané
2 menšie zemiaky očistené a nakrájané
1/3 lyžičky kurkumy
1/3 lyžičky pálivého chilli korenia (môže byť aj menej)
soľ
2 malé hrnčeky vody
nasekaná koriandrová vňať
niekoľko kešu orechov

Postup:

V panvici zohrejeme ghee a na ňom opražíme do svetlohneda krupicu. Pražíme pomaly, na slabom ohni. Treba byť trpezlivý, chvíľku to trvá. Opraženú krupicu dáme bokom.

Rava Upma

Vo woku zohrejeme trochu oleja. Pridáme horčičné semienko a necháme ho prasknúť.

Rava Upma

Ďalej pridáme channa dal, urad dal a kari lístky. Oprážame na slabom ohni, kým urad dal trošku nezhnedne.

Rava Upma

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, chilli papričku a zázvor. Pol minútky popražíme.

Rava Upma

Pridáme zemiaky, mrkvu, hrášok.

Rava Upma

Pridáme kurkumu, chilli korenie, soľ.

Rava Upma

Zalejeme 2 hrnčekmi vody a dusíme na slabom ohni, zakryté asi 15 minút.

Rava Upma

Po 15 minútach pridáme opraženú krupicu a miešame zľahka varechou, kým hmota nezhustne. Trvá to chvíľku.

Rava Upma

Potom wok zakryjeme a odstavíme z ohňa. Kým sa nám to uleží, na suchej panvici na stredne silnom ohni si opečieme kešu orechy.

Rava Upma

Podávame ozdobené kešu orechami a posekanou koriandrovou vňaťou. Treba jesť teplé.

Rava Upma

Dobrú chuť praje Michaela Smile

Text a foto: Michaela Samant

Keď Slovenka varí "Indiu" – Varenie s Michaelou Samant

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika