Zeleninová Samosa

Recept na populárne indické pouličné jedlo do ruky

Zeleninová Samosa

Suroviny:

na cesto:
150 ml múky Maida (biela múka)
štipka soli
štipka prášku do pečiva
1 lyžica ghee (alebo roztopeného masla)
studená voda podľa potreby

náplň:

3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
2 stredne veľké ružičky predvareného karfiolu
hrsť mrazeného hrášku
2 cm x 2 cm čerstvý zázvor
1/3 lyžičky rímskeho kmínu
1/2 lyžičky pálivého chilli korenia
1/3 lyžičky Amchoor (sušené mango)
2 lyžice nasekaných kešu orechov
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
soľ

olej na vyprážanie

Postup:

V miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva. Do múky zamiešame ghee.

Postupne pridávame studenú vodu.

Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, poprášime ho múkou a necháme chvíľu odležať.

Do druhej misky vložíme zemiaky uvarené v šupke, ošúpané spolu s predvareným karfiolom.

Zemiaky a karfiol roztlačíme a pridáme mrazený hrášok. Všetko spolu dobre premiešame.

V panvici zohrejeme trochu oleja. Keď je olej horúci, panvicu dáme nabok z ohňa a pridáme nadrobno nakrájaný zázvor, rímsky kmín, Amchoor a pálivé chilli korenie.

Panvicu vrátime na slabý oheň a hneď pridáme nasekané kešu orechy.

Obsah panvice premiešame a hneď pridáme zemiakovo-karfiolovú zmes. Pridáme cukor a soľ a premiešame. Prehrievame na slabom ohni asi 3 minúty, za občasného miešania.

Cesto si rozdelíme na 4 rovnako veľké guľôčky.

Zoberieme jednu guľôčku a vyvaľkáme z nej tenkú placku. Na placku uložíme vychladnutú náplň.

Náplň do placky zabalíme ako je ukázané na obrázkoch nižšie.

Končeky zľahka zakrútime.

Vo woku dáme zohrievať olej, musí byť poriadne horúci. Kúskom cesta môžeme skúsiť, či sa začne po vložení do oleja pražiť. Vložíme toľko kúskov samos, koľko nám do panvice vojde a na silnom ohni pražíme z oboch strán dohneda.

Hotové vyberieme na kuchynské papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej.

Dobrú chuť praje michs@m@nt :)

Text a foto: Michaela Samant

Varenie s michs@m@nt

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika