Domáci Paneer (India)

Recept na prípravu indického nezrejúceho syra Paneer. Môže sa pouziť na domácu prípravu indických jedál ako napríklad Paneer Mattar alebo Palak Paneer.

Domáci Paneer

Suroviny:
1 liter mlieka
4-5 lyžíc šťavy z citróna

Postup:
Mlieko vlejeme do hrnca a chvíľu ohrievame na silnom ohni. Nesmie sa začať variť.

Mlieko vlejeme do hrnca a chvíľu ohrievame na silnom ohni. Nesmie sa začať variť.

Prilievame 3 lyžice citrónovej šťavy a hneď miešame. Začne nám hustnúť. Hneď ako sa mlieko začne zrážať, oheň stiahneme na najslabší a chvíľu miešame.

Prilievame 3 lyžice citrónovej šťavy a hneď miešame.

Pridáme ešte 1-2 lyžice šťavy z citróna a miešame. Mlieko by sa malo začať oddeľovať od vody. Akonáhle sa oddelí, odstavíme ho z ohňa.

Pridáme ešte 1-2 lyžice šťavy z citróna a miešame. Mlieko by sa malo začať oddeľovať od vody.

Nachystáme si buď tenkú látku, alebo sa dá použiť aj obyčajné sitko a misku, na ktorú si položíme sitko. Mlieko scedíme, vodu z misky vylejeme. Vareškou z boku paneer stláčame smerom do stredu, aby sme vytvorili hrudku. Necháme ho odležať na sitku, aby odkvapkala všetká prebytočná tekutina.

Vareškou z boku paneer stláčame smerom do stredu, aby sme vytvorili hrudku.

Po hodine paneer obrátime, z boku popritláčame smerom dostredu vareškou a znova necháme odležať 2-3 hodinky.

Tip: Hotový paneer dáme do mrazničky alebo hneď použijeme.

Hotový paneer

Video trošku zložitejšej domácej prípravy syra Paneer:

Text a foto: Michaela Samant

Varenie s michs@m@nt

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika