Placky Paratha plnené šošovicou (India)

Placky Paratha plnené šošovicouSuroviny:

1 hrnček múky Maida (hladká biela múka); alebo množstvo podľa potreby
2 lyžičky oleja
soľ
voda

Náplň:
1 malý hrnček lúpanej šošovice
pár zrniek rímskej rasce
1/4 lyžičky kurkumy
na spičku noža Asafoetida
1/4 lyžičky pálivého chilli korenia (alebo podľa chuti)
1 plochá lyžica Ghee (ghí – prečistené maslo)
soľ
voda

Postup:

1. Preosejeme múku, pridáme soľ, premiešame. Pridáme olej a vodu a rukou vymiešame vláčne, nelepivé cesto. Vložíme ho do misky a prikryjeme utierkou. Necháme odležať 30 minút.

2. Šošovicu namočíme na 1 hodinu do vody. Vodu zlejeme a šošovicu dáme do hrnca. Zalejeme novou vodou a uvaríme do mäkka. Uvarenú šošovicu scedíme a odložíme.

3. V menšom hrnci si zohrejeme Ghee a pridáme rascu a asafoetidu. Počkáme kým sa kmín začne pražiť. Potom pridáme kurkumu, chilli korenie a uvarenú šošovicu. Pridáme soľ, všetko dobre premiešame a dusíme odokryté na stredne silnom ohni, pokiaľ zmes nezhustne. Treba občas premiešať. Hustú zmes si odložíme a necháme ochladnúť.

4. Cesto na placky si rozdelíme na guľôčky veľkosti asi ako pingpongová loptička. Postupne si každú rozvaľkáme na okrúhlu placku, troška potrieme olejom, vložíme šošovicovú náplň. Náplň do placky zabalíme a znova opatrne vyvaľkáme placku tak, aby sa nám nepraskla.

5. Zohrejeme si panvicu a keď je už poriadne horúca, stiahneme oheň a panvicu potrieme olejom. Uložíme paratha a pomaly opekáme z oboch strán do hneda.

Tip: Hotové paratha môžeme potrieť maslom. Podávame ako prílohu k indickým jedlám alebo môžeme dať deťom samotné na raňajky.

Dobrú chuť praje michs@m@nt :)

Recept a foto: Michaela Samant

Varenie s michs@m@nt

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika