Masala Dosa (India)

Masala Dosa sú indické slané palacinky so zemiakovou náplňou. Toto jedlo pochádza z Južnej Indie a pripravuje sa na raňajky. Recept je na 6 kusov dosa placiek. Príprava trvá asi 20 minút.

Suroviny:

Masala DosaDosa:
1 a 1/2 malého hrnčeka surovej ryže
3/4 malého hrnčeka strukoviny Urad Dal
voda
soľ
štipka prášku do pečiva

Masala (zemiaková náplň):
2 veľké zemiaky
niekoľko zrniek rímskej rasce
soľ
1 lyžička Chana Dal - lúpaného bengálskeho cíceru
hrsť mrazeného hrášku
1 veľká cibuľa
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1 zelená chilli paprička
štipka kurkumy
kari lístky (nemusia byť)

Postup:


Dosa: Ryžu a urad dal namočíme na 4 hodiny do vody. Potom rozmixujeme s troškou vody, soľou (sú to slané palacinky) a štipkou prášku do pečiva na hladké cesto, o niečo hustejšie ako na palacinky. Na dobre rozpálenú suchú panvicu nalejeme naberačku cesta a od stredu krúživými pohybmi naberačkou cesto rozotrieme do veľkosti palacinky. Na stredne silnom ohni opekáme do hneda len z jednej strany.

Masala (zemiaková náplň): Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kusy a uvaríme v osolenej vode spolu s rascou. Necháme vychladnúť a rozkúskujeme vidličkou, tak aby zostali kúsky, nie na kašu. Na oleji orestujeme cibuľu. Pridáme horčičné semienko, chana dal a restujeme asi 4 minúty. Pridáme nasekanú chilli papričku, kari lístky a hrášok, kurkumu a vidličkou roztlačené zemiaky a všetko poriadne premiešame a opekáme ešte 4 minúty. Plníme dosa placky, môžeme pokvapkať citrónovou šťavou a podávať s kokosovo-mangovým čatní.

VIDEO: Príprava Masala Dosa v Indii


Recept a foto: Michaela Samant

Varenie s michs@m@nt

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika