Masala čaj (India)

Prísady na prípravu Masala čajuTento spôsob prípravy čaju sa asi najviac preslávil v Indii, ale často sa používa aj v Nepále. Zmes korenia na Masala čaj býva na rôznych miestach vždy trochu iná, líši sa aj postup prípravy. Čaj sa väčšinou varí v obrovských hrncoch a predáva sa skoro všade, nikdy nechýba na vlakových nástupištiach. Korenie na Masalu obsahuje hlavne kardamon, škoricu, klinčeky a zázvor, často v nej býva aj trocha čierneho korenia a ďalšie koreniny. Môže byť vo forme prášku, alebo môžu byť jednotlivé zložky iba jemne podrvené. Pozor, korenie musí byť označené ako zmes na prípravu čaju! Iné druhy Masaly (Garam Masala, Tandoori Masala, Rajmah Masala, Chana Dal Masala ...) sa používajú na prípravu jedál.

Ingrediencie:
Masala korenie na čaj - môže sa použiť T-Plus Masala, Nepali Masala, Kasmiri Masala, alebo Yogi Masala korenie.
čierny čaj - doporučuje sa silnejší Assam, alebo Cejlónsky čaj. Môže byť sypaný, alebo sáčkový.
2 dcl mlieka, podľa možnosti plnotučného. Mlieko v Indii má až 8% tuku.
cukor - chutnejší je hnedý, nerafinovaný cukor
voda

Postup:
Do hrnca nalejeme 1,5 l vody a necháme zovrieť. Do vriacej vody vsypeme 2 čajové lyžičky práškového Masala korenia, alebo 3 čajové lyžičky celého nezomletého korenia, 3 polievkové lyžice kryštáľového cukru a varíme 10-15 minút. Vlejeme mlieko, počkáme, kým celá zmes "spení", vsypeme 3 polievkové lyžice čaju a odstavíme. Necháme 5-10 minút lúhovať, precedíme a podávame. Ďalší spôsob je zmes bez čaju naliať do šálok, vložiť do  nej vrecúško čaju a nechať vylúhovať. Podľa chuti ešte pricukríme.



S množstvami ingrediencií a dobou varenia sa oplatí trochu experimentovať - niekto má rád Masalu viac pikantnú, niekto ako sladidlo používa kondenzované mlieko, alebo med atď.

Ako už bolo spomenuté, tento spôsob prípravy Masala čaju je len jedným z mnohých. Ako dôkaz a inšpirácia môže poslúžiť aj nasledujúce video.

Video: Príprava Masala čaju

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika