Domáci ražný chlieb so semienkami

Podľa tohoto receptu si doma môžete upiecť vlastný chlieb či už v rúre, peci, alebo v čoraz populárnejšej domácej pekárni na chlieb. Aj keď sa rôzne chlebové zmesi dajú kúpiť v obchodoch, nie je nad vlastný recept na dobrý ražný chlieb so semienkami.

Domáci ražný chliebIngrediencie:
350 ml vlažnej vody
medzi prsty cukru
21 g (polovicu kocky) čerstvých alebo balíček sušených kvasníc
2 polievkové lyžice octu
1,5 čajovej lyžičky soli
1,5 polievkovej lyžice masla
200 g ražnej múky
200 g pšeničnej múky - celozrnnej
140 g pšeničnej múky - hladkej chlebovej
hrsť olúpaných tekvicových zrniek
hrsť olúpaných slnečnicových semienok
hrsť ľanových semien
hrsť sezamových semien
1 čajová lyžička celej rasce

Príprava v rúre:
Odmerajte 350 ml vlažnej vody. Do nekovovej misky nadrobte alebo nasypte kvasnice, pridajte asi štvrtinu vody. Môžte pridať medzi prsty cukru. Zmiešajte a nechajte asi 10 minút stáť.
Aktivované kvasnice vylejte do múky, pridajte zvyšné ingrediencie a vypracujte hladké cesto. Vypracované cesto vložte do sklenej alebo keramickej nádoby vytretej olejom. Prikryte utierkou a nechajte vykysnúť na chladnejšom mieste bez prievanu.
Cesto spľasnite päsťou, vyklopte na pomúčenú dosku a nechajte 10 minút odpočívať. Vytvarujte do bochníka a uložte na plech. Na povrch môžte naaranžovať semienka, ktoré jemne vtlačíte do bochníka.
Nechajte kysnúť asi 30 minút, kým bochník nezdvojnásobí svoj objem. Pečte asi 45 minút pri 200 °C.

Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.

Domáci ražný chlieb

Príprava v domácej pekárni na chlieb:
Do pekárne nalejte vodu, pridajte ocot, soľ, maslo, múku, rascu, cukor a kvasnice. Nasypte semienka. Dajte piecť na režim celozrnný chlieb s prepečenou kôrkou, hmotnosť chleba 1000 g.

Po upečení vyklopte, vyberte miesiace lopatky a nechajte vychladnúť na mriežke.

Text a foto: NOMAD

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika