Na káve u Johna

Z Havajských ostrovov sa veľa artiklov nevyváža, jednou z mála výnimiek je tunajšia špecifická káva. Na vývoz ide väčšinou káva pestovaná v slávnej oblasti Kona, ležiacej na "Big Island" Hawaii. Okrem nej sa ale na ostrovoch nachádzajú malé plantáže, produkujúce ručne zberanú kávu pre miestnych gurmánov. Prijali sme pozvanie do jednej takejto kávovej záhrady v Moloa`a Bay.

Všetko sa začalo návštevou obchodu Johna McClurea, výrobcu kávy značky Moloa`a Bay Coffee na ostrove Kauai. Ako sme zistili, Johnov obchod v meste Kapaa je zároveň miestom, kde prebieha celý proces spracovania kávy po zbere. John nám veľmi ochotne poukazoval svoju kávu v rôznych štádiách spracovania a postupne predviedol všetky stroje, ktoré sa pri tom používajú.

Zrelé kávové bobule sa najprv usušia. Tento proces trvá 7 až 10 dní.

Usušené bobule sa zbavia šupiek, vytriedia a upražia. Tento popis je samozrejme iba zjednodušený, celý proces je v praxi oveľa náročnejší.

Na naše prekvapenie okrem kávy vyrába z kávových bobúľ aj kávový "čaj". Na jeho výrobu používa sladké šupky, ktoré sa po usušení bobúľ oddeľujú od zŕn. Tento zaujímavo chutiaci ovocný čaj ešte stále obsahuje menšie množstvo kofeínu.

Okrem kávy John predáva aj rôzne pomôcky na jej prípravu, kávový čaj a dokonca mydlo s prímesou kávy.

Keďže sme po prehliadke výrobne mali ešte čas a John bol na ceste do svojej kávovej záhrady, radi sme prijali jeho pozvanie na exkurziu.

John pestuje svoju kávu na 15 akroch pôdy nad zálivom Moloa`a, podľa ktorého dostala aj svoj obchodný názov. Pôvodne sa na tomto mieste pestovala cukrová trstina, ananás a papáje. Celkovo tu rastie asi 4000 kríkov kávy arabica, varieta Typica. Káva je zberaná výhradne ručne, spracováva a balí sa v Kapaa.

Okrem kávy tu John pestuje pomaranče, banány a kakaovníky. Sušené banány patria spolu s kávovým čajom k doplnkovým tovarom, kakao z kakaovníkov používa na ochutenie kávy. Ochutená káva je na rozdiel od Slovenska na Havaji (a vôbec v celom USA) veľmi populárna, je preto súčasťou aj Johnovej ponuky.

Keďže na mieste pestovania nie je zavedená elektrina, John si ju vyrába sám s využitím slnečnej a veternej energie.

Moloa`a Bay Coffee bola v rokoch 2009 a 2010 kauaiským víťazom súťaže Havajskej kávovej asociácie. Momentálne je dostupná iba v obchode v Kapaa a na farmárskych trhoch v rámci ostrova Kauai.

Text a foto: Dano Kurek

 

NOMAD TEA E-SHOP

Čaj a keramika